Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor | Guvernul Republicii Moldova

Unitatea de implementare a proiectului de construcție

a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile II

A A A

Beneficiarii locuințelor sociale din raionul Soroca și-au primit cheile de la apartamente

Published on: Thu, 02/16/2017 - 16:22

Astăzi, în cadrul unei ceremonii festive, organizată de autoritățile publice locale din raionul Soroca, beneficiarii de locuințe sociale și-au primit cheile de la apartamente. Cele 72 de locuințe au fost distribuite tinerilor specialiști angajați în sectorul bugetar, familiilor cu mulți copii și persoanelor cu nevoi speciale.
La eveniment au participat: Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și reprezentanții autorităților publice locale.
În mesajul de salut, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și-a exprimat susținerea Guvernului în identificarea soluțiilor de finanțare pentru alte astfel de proiecte, încurajând autoritățile locale să colaboreze cu cele centrale pentru a dezvolta proiecte cu adevărat importante pentru oameni și pentru comunitățile lor.
”Aceste apartamente înseamnă o șansă la o viață mai bună pentru tot atâtea familii de soroceni, inclusiv a unor familii tinere. Guvernul pe care am onoarea să-l conduc vrea să sprijine tinerii din țara noastră, să-i încurajeze să rămână aici și să-și întemeieze o familie. De asemenea, vrem să-i ajutăm pe toți cei care au o situație precară să aibă condiții de trai decente”, a precizat Prim-ministrul țării.
La rîndul său, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a vorbit despre costul și obiectivul proiectului, subliniind în ce localități se construiesc, în prezent, locuințe sociale.
”Costul total al proiectului din Soroca, a constituit circa 2,2 milioane de euro, din care 65 la sută au fost oferiți de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar alte 35% a constituit contribuția, inclusiv nefinanciară, a autorităților publice locale. Obiectivul este de a depăși eficient o veche provocare, asigurarea cu locuințe a tinerilor specialiști, a cetățenilor cu venituri mici, a persoanelor cu nevoi speciale. În ultimii doi ani, am reușit să construim locuințe sociale pentru concetățenii din raioanele Călărași, Briceni, Sîngerei, Hîncești, în total 171 de apartamente. În prezent, se efectuează lucrări de construcție pe șantierele din raioanele Nisporeni, Ialoveni, Leova, adică alte 280 de apartamente sociale. În primăvara acestui an vor demara construcțiile și în raioanele Fălești, Rezina și Glodeni”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în discursul său.
Totodată, oficialul a precizat că pînă la sfîrșitul anului 2018, în total vor fi construite circa 700 de locuințe sociale.
Reiterăm, faza II de construcție a locuințelor sociale a demarat în Republica Moldova în anul 2012, cînd în urma unui Acord de parteneriat, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a acceptat să ofere un împrumut țării noastre, în sumă totală de 20, 4 mln euro pentru o perioadă de pînă la douăzeci de ani, cu o perioadă de grație de cinci ani. De asemenea, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și-a exprimat disponibilitatea de a lansa negocierile referitor la inițierea fazei III a proiectului.

16 februarie 2017